Corona virus: sprint sau maraton

Incerc sa ma adaptez noilor noastre circumstante la fel ca majoritatea dintre noi. Nu mi-am dat seama initial de cata energie este necesară de fapt, pană de curand. Aaa ca am aceste intrebari pentru tine:

  • Cum stai cu energia?
  • Alergi pe gol?
  • Ce o sa faci in legatura cu asta?

In aceasta ultima perioada, majoritatea dintre noi a trebuit să ne schimbam functionarea si rutina de zi cu zi: lucram de acasa, copiii stau acasa, ne limitam iesirile afara, invatam sa gestionam un răspuns anxios (normal la această criza) si suntem bombardati constant cu stiri negative și anxiogene. Sunt sigur că fiecare dintre noi poate completa lista cu multe alte aspecte in care viata noastra s-a schimbat. Eu ma voi opri acum cu această lista, deoarece chiar daca sunt genul optimist, daca voi continua să enumăr si mai multe aspecte, aș putea incepe sa vad jumatatea goala a paharului.

In primele saptamani, mintea si corpul nostru pregatesc acest raspuns adaptativ uriaș la toate schimbarile din jurul nostru. Asemanator cu pregatirea pentru alergarea unui sprint, dam totul. Dar pentru mine aceast perioad de pandemie seamn din ce in ce mai mult cu un maraton si nu cu un sprint rapid. Acestea fiind spuse, avem nevoie sa ne uitam la rezervele noastre de energie. La fel cum intr-un sprint, dam tot ce avem pentru momentul prezent, deoarece stim sigur că se va termina in curand si efortul nostru supraomenesc nu va mai fi necesar. Dar atunci cand alergam un maraton, nu putem folosi aceeași abordare ca la sprint. Adică … putem incerca. Dar in curand vom ajunge la epuizare.

Lăsând deoparte metaforele cu alergarea, am inceput sa ma gandesc tot mai mult la energia noastră vitala, personala. La începutul acestei perioade, mi-am dedicat toate eforturile pentru a-mi echilibra raspunsul la aceasta criza anxiogena si de a crea un mediu calm acasa pentru familia mea. Odată cu trecerea timpului, am inceput sa-mi dau seama ca trebuie sa imi umplu propriul rezervor de energie, pentru a putea funcționa aproape de normal atat pentru mine, cat si pentru cei din jurul meu.

Energia noastra este o resursa finita. O impartim si o punem la treaba in toate rolurile pe care le avem de indeplinit: lucram de acasa, avem grija de casa, facem cumparaturi, gatim, avem grija de sot / sotie, copii, catei / pisici, ne verificam parintii si membrii familiei extinse și incercam sa ramanem in contact cu prietenii nostri. Toate acestea necesită multă energie oricand, oricum, insa cu atat mai mult in mijlocul crizei generate de Corona virus.

Dar ți-ai pus deoparte ceva energie si pentru tine? Pentru nevoile tale de bază de functionare?
In zilele noastre nu este un lux. Este o necesitate si avem nevoie sa o privim ca atare!

Ce se intampla cu un foc cand nu il mai alimentezi cu lemne? Ce se intampla cu mașina ta cand ramane fara combustibil? Nu este deloc frumos nici cand ni se intampla noua – cand incetam sa ne alimentam rezervoarele proprii, cu lucrurile care ne aduc energie si vitalitate.

Va invit sa ne facem loc in aceste zile de distantare sociala pentru timp personal de calitate. Nu trebuie sa fie ceva mare, ci doar mici guri de „apa” cat sa ne mentinem hidratati pe durata acestui maraton, pe care il avem de alergat.