Cum sa avem grija de noi pe timp de pandemie

Perioadele de pandemie sunt unele din cele mai dificile situatii de gestionat. Vorbim despre o amenintare directa la starea noastra de sanatate fizica – aspect fundamental pe care se bazeaza intreaga noastra functionare. Perioadele de pandemie vin la pachet cu multa incertudine si nesiguranta. A trece prin stari tensionate si anxiogene prelungite, nu este un lucru usor si lasa o amprenta asupra noastra. Acum este momentul să abordăm stresul pe care il resimtim, pentru a preveni ca acesta sa devina coplesitor.

In aceste zile, mare parte din atentia noastra se indreapta spre mentinerea sanatatii noastre, atat la nivel individual, cat si social, pentru a trece mai bine impreună prin criza generata de aparitia virusului Covid19. Cu totii am fost nevoiti sa aducem schimbari in vietile noastre, in rutina de zi cu zi. Cu totii suntem expusi constanta la stiri cu continut negativ si anxiogen. Avem nevoie sa avem grija de si sanatatea noastra mintala. Pentru unii dintre noi schimbarea vine usor. Dar pentru altii, poate fi mai dificil.

Ce putem face pentru a ne gestiona mai bine in aceste zile?

Preia controlul

Sunt o multime de lucruri, mai ales in zilele noastre, pe care nu le putem controla. Dar putem sa incepem sa lucram cu ceea ce este intr-adevar in puterea noastra.

Daca pare ca gandurile si grijile tale apar mai tot timpul si iti perturba atentia si concentrarea, poti incerca aceste idei simple, care sper sa te ajute sa preiei controlul si sa-ti organizezi gandurile pe tot parcursul zilei:

➡️ Stabileste-ti un moment in timpul zilei care va fi special desemnat sa stai si sa faci ordine in ganduri si preocupari. Incearcă pe cat poti pentru tot restul zilei sa iti controlezi si sa iti stopezi grijile care apar aleatoriu. Pune-le pe pauza pana vei ajunge in momentul tău special desemnat pentru ele.

➡️ Nu lua aceste ganduri si griji ca sentinte definitive. Hai sa le analizam: Care este cel mai horror scenariu posibil? Care ar fi cel mai bun/optimist rezultat? Și care ar fi cel mai probabil rezultat pentru situatia ta?

Informeaza-te cu atenie

Avem nevoie sa fim la curent cu ultimele stiri despre virusul Covid19 si criza generata de aparitia lui. Insa expunerea repetitiva la stiri cu conținut negativ si anxiogen poate afecta intr-o mare masura bunastarea psihica. Putem gasi un echilibru intre a fi informati corect si a ne mentine sanatatea mintala:

 ➡️ Revin cu invitatia de a seta un interval de timp fix în timpul zilei, de data aceasta unul pentru a va informa activ si constient despre ultimele stiri si recomandari oficiale, utilizand surse de incredere.

 ➡️ Odata ce esti informat, foloseste restul timpului tau liber facand lucruri care iti plac. Sugestia mea: pastreaza contactul cu cei dragi – distantarea sociala nu inseamna izolare sociala.

Retine este normal sa te simti trist, stresat, confuz, speriat sau furios in timpul unei crize. Poti incerca următoarele idei pentru a trece mai usor prin aceasta perioada:

➡️ Daca simti ca iti poate face bine, vorbeste cu cineva despre starile tale, mai ales in perioadele de carantina, distantare sociale sau izolare. Discuta cu prietenii, cu membrii familiei sau chiar cu o linie telefonica speciala care ofera sprijin in timpul acestei crize. Acum este momentul să profitam de avantajele retelelor sociale si de tehnologia care ne ajuta sa ramanem conectati.

 ➡️ Este de mult dovedit faptul ca activitatea fizica are efecte benefice asupra starii noastre de bine. Cand facem sport, corpul nostru elibereaza substante chimice numite endorfine, care declanseaza o stare de bine in corp si un mindset pozitiv si energizant. Dacă nu iti vine usor sa te apuci spontan de sport, incerca sa-ti programezi acest moment in timpul zilei.

 ➡️ Redescopera-ti hobby-urile sau gaseste noi mijloace de relaxare care functionează pentru tine si acorda-le prioritate cel putin o dată pe zi. S-ar putea sa iti placa sa meditezi, sa citesti o carte care te asteapta de mult in biblioteca, sa vizionezi un film bun, sa faci puzzle sau sa faci ordine prin casa.

Incearca aceste recomandari, reducand in acelasi timp orele in care privesti in media la continut anxiogen sau ascultând zvonuri și vei fi in controlul bunastarii tale mintale.